2011-09-06 12:52:19• hírek • Póti Orsolya

Néhány nap múlva indul a Kogalniceanu-program

A Szatmár megyei Kereskedelmi- és Ipari Kamarában szeptember 6-án egy szeminárium keretében mutatták be a mikro, kis- és középvállalkozásokat támogató Kogalniceanu-programot, amelyhez egy bankkártya is társul. A bemutatót nagy érdeklődés övezte: szép számban részt vettek a szatmári vállalkozók.

A szemináriumot Ratiu Cristian, a Kis- és Középvállalkozások, Szövetkezetek Szatmárnémeti Területi Hivatalának programfelelőse tartotta, aki elmondta: szeptember 9-én indul a Mihail Kogalniceanu elnevezésű kormányprogram, amely a romániai mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését hivatott ösztönözni, állami támogatású hitelkonstrukción keresztül. A programot a magyar Széchenyi-kártya mintájára hozták létre, melyet a 2011-ben elfogadott 60-as számú sürgősségi kormányrendelet szabályoz.

A
z RMDSZ által kezdeményezett program a legalább két éve működő vállalkozásokat juttatja olyan kis összegű kölcsönökhöz, melyekkel elsősorban likviditási problémáikat kezelhetik, a hitelből származó összegeket az állami költségvetésbe befizetendő adók, illetékek, járulékok, beszerzési, termelési és értékesítési költségek, munkálatok, értékesítéséhez kapcsolódó költségek, fizetések és kapcsolódó járulékos költségek kifizetésére fordítva. Az egy vállalkozás által, egy évre igényelhető összeg maximálisan 125.000 lej, a hitel futamideje pedig nem haladhatja meg az egy naptári évet.

A programban partnerként résztvevő bankok: Alpha Bank, Carpatica Kereskedelmi Bank, Transilvania Bank, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC BANK, Garanti Bank, OTP Bank Románia S.A., Pro Credit Bank.

Az államilag támogatott hitel előnye elsősorban a részlegesen támogatott, piacinál alacsonyabb kamat, melyet állami költségvetési támogatás formájában a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium biztosít, a piaci kamat legtöbb 7 százalékának, de a Kogalniceanu hitelprogram  keretében igényelt éves összeg maximum 6,5 százalékának értékében, valamint államilag támogatott hitelgarancia az igényelt összeg legtöbb 60 százalékára.



A Program részvételi kritériumai a következők:

-a jelenlegi tevékenységi területükön legalább két éve működő vállalkozások;
- a vállalkozás ellen nem indult csőd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás;
- nincs ellene állami támogatás visszafizetésére irányuló végrehajtási döntés (amennyiben van ilyen döntés, bizonyítani tudja a benne szereplő teljes összeg visszafizetését);
-nem része, alperesi minőségben, semmilyen jogvitának, melynek felperese a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium, vagy a hitelt biztosító partnerintézmény (bank);
-vállalkozás által bármely forrásból, csekély összegű támogatás jogcímen odaítélt támogatás értéke - a Kogalniceanu Program keretében benyújtott kérelemhez kapcsolódó támogatást is figyelembe véve - három pénzügyi év vonatkozásában nem haladja meg a 200.000 eurónak, a közúti szállítási ágazatban a 100.000 eurónak megfelelő (a kérelem benyújtását megelőző hónap utolsó napján érvényes RNB devizaárfolyamon számított)  összeget;
-a hitelt igénylő vállalkozás nem szerepel a Banki Hitelinformációs Központ (CIP) adatbankjában valamely lejárt hitel-, kölcsönszerződésből vagy bankgarancia szerződésből eredő tartozása vagy egyéb mulasztása kapcsán;
-a hitelező intézmény kérésére képes az kölcsön legkevesebb 40 százalékának  értékében hitelgaranciát megjelölni;

A hitelből származó pénzösszegeket fel lehet használni az állami költségvetésbe befizetendő adók, illetékek, járulékok valamint más összegek törlesztésére; a beszerzési, termelési és értékesítési költségek fedezésére; munkálatok kivitelezésével és/vagy szolgáltatások elvégzésével kapcsolatos költségekre; a készletek felhalmozáshoz, feldolgozásához és értékesítéséhez kapcsolódó költségek, a folyó tevékenységekhez szükséges más típusú költségek, bérezési és fizetési költségek, valamint egyéb működési költségek fedezésére.

A kis- és középvállalkozók a Kogalniceanu-kártyát szeptember 9-től igényelhetik, a programra az alábbi linken lehet iratkozni ugyanaznap délelőtt 10 órától: http://programenationale2011.aippimm.ro. A beiratkozáshoz szükséges formanyomtatványokat a www.aippimm.ro oldalról tölthetik le. A kérelmek elbírálása az online feliratkozás sorrendjének alapján történik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: